DutchEnglish

Manuele Therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De behandeling heeft tot doel de gewrichten beter te laten functioneren en lichaamshouding en -beweging(en) te verbeteren.
Over manuele therapie

Wij maken vaak gebruik van manuele therapie bij nek- en rugklachten. Ook bij andere gewrichtsproblemen kan manuele therapie van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast dient je zelf te oefenen om het effect van deze therapie te optimaliseren.

Meer behandelmogelijkheden

Behalve manuele therapie bieden we ook andere behandelmogelijkheden aan. Voor een overzicht van onze behandelmogelijkheden klik hieronder.

Ik wil een afspraak maken

Wil je een afspraak maken?

Manuele therapie

Om jezelf manueel therapeut te mogen noemen, dien je eerst de specialisatie Manueel Therapie afgerond te hebben, een driejarige masteropleiding. Wij tellen inmiddels vier manueel therapeuten in onze praktijk, gespreid over alle locaties. Binnenkort begint een vijfde fysiotherapeut met deze opleiding.

 

Wij zetten manueel therapie in bij rug- en nekklachten, maar de behandelwijze is ook uiterst effectief bij andere gewrichtsklachten. Doel van manueel therapie is gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en -beweging(en) te verbeteren.

 

Wanneer je bij de manueel therapeut onder behandeling bent, krijg je tevens huiswerkoefeningen mee om de effectiviteit van de therapie te behouden. Als de manueel therapeut een gewricht beweeglijker heeft gemaakt, moet deze verbeterde beweeglijkheid thuis worden geoptimaliseerd. Oefen je niet of te weinig, dan neemt de beweeglijkheid af.

Wij staan klaar voor je

Heb je vragen voor ons? Neem contact met ons op

Hoe werkt het?

Met manuele therapie wordt gekeken naar gewrichten die niet optimaal functioneren. Als dit op jou van toepassing is kan besloten worden om over te gaan op manuele therapie – een mobilisatietechniek waarbij het gewricht in de optimale stand gepositioneerd wordt. Dat kan gepaard gaan een knakkend geluid. Het is echter niet de bedoeling om de ‘knak’ op te wekken. Evenmin is het zo dat deze sensatie gevoeld moet worden om een effectieve behandeling te verkrijgen.
Behandeling - manuele therapie - 02

1

Intake
Tijdens de intake wordt jouw fysieke probleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

2

Behandeling
Tijdens een behandeling manuele therapie zal het aangedane gewricht beoordeeld en behandeld worden. De duur van de behandeling is circa 20 minuten.

3

Huiswerkoefeningen
Na een behandeling krijg je huiswerkoefeningen mee om het effect van behandeling te optimaliseren.

4

Vervolgafspraak
Indien noodzakelijk wordt een vervolgafspraak gepland. Tijdens deze vervolgafspraak wordt de voorgaande behandeling kort geëvalueerd.

Behandelingen voor

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse en/of schoenadvies

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - mulligan - 01

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van het mobiliseren van gewrichten. De therapie is pijnvrij, dient direct verbetering te geven welke verbetering langdurig moet aanhouden.

Specifieke behandelingen - shockwave - 1

Shockwave

Shockwave is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden. Zo hebben deze golven op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect.

Specifieke behandelingen - medical taping - 01

Medical Taping Concept

Wij tapen geregeld volgens het concept van medical taping om een langdurig effect van de behandeling te bereiken.

specifieke behandelingen - Krachtmeting - 1

Isokinetische krachttest

Deze test wordt veel gebruikt binnen onze revalidatietrajecten om te beoordelen waar je staat in de revalidatie, wat de vervolgstappen zijn in het herstel en of er begonnen kan worden met (deels) sporthervatting.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.