DutchEnglish

Enkelklachten

In de afgelopen 30 jaar hebben wij veel kennis opgedaan met het revalideren van mensen met enkel- en achillespeesklachten.
Enkelklachten

Enkelklachten komen vaak voor en zijn goed te behandelen met fysiotherapie. Klik hier om een afspraak te maken om je enkelklacht te laten beoordelen.

Onze aanpak

Tijdens de intake kijkt de fysiotherapeut met jou naar de mogelijke oorzaak van de klachten. Daarna wordt een herstelplan gemaakt.

Behandelingen

De behandeling is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van de enkel.

Alles over Enkelklachten

Enkelklachten kunnen ontstaan door overbelasting, een trauma of operatie. Een veel voorkomende enkelklacht is een verzwikte enkel, maar ook achillespeesklachten komen geregeld voor. Je hebt dan pijn rondom de enkel of ter hoogte van de achillespees. Deze klacht is goed te behandelen met fysiotherapie.

 

Hoe eerder je begint met fysiotherapie na een verzwikte enkel, hoe sneller je herstelt en je weer pijnvrij kunt functioneren. Tijdens de revalidatie na een verzwikte enkel ligt het accent op de afname van pijn en zwelling, verbetering van de bewegelijkheid, coördinatie, balans en kracht. 

 

Bij achillespeesklachten wordt eerst bepaald of het om een scheur van de pees gaat of om  overbelasting. Dat is goed in kaart te brengen met echografie. Wanneer er sprake is van een grote scheur vragen we de huisarts voor een doorverwijzing naar de traumatoloog voor verdere beoordeling en een plan van aanpak. Gaat het om overbelasting van de achillespees, dan beginnen we meteen met fysiotherapie.

 

Als je bent geopereerd aan de enkel of achillespees is het belangrijk te beginnen met fysiotherapie op het moment dat de behandelend arts daarvoor toestemming geeft. Datzelfde geldt na een periode van gips bij een enkelbreuk of achillespeesscheur. Het zwaartepunt ligt op afname van pijn en zwelling, verbetering van de bewegelijkheid, coördinatie, balans en kracht. Fysioplein heeft ruime ervaring met deze klacht. Wij kunnen je goed begeleiden tijdens je herstel.

 

Speciaal voor mensen met enkelklachten hebben wij een zorgplan ontwikkeld. Het zorgplan is een persoonlijk behandelplan, waarin jouw behandeltraject wordt afgestemd op je klachten. Na het uitvoeren van een aantal testen en het invullen van vragenlijsten wordt bepaald welk zorgplan het meest geschikt is. Er zijn speciale test- en meetinstrumenten om de effecten van de behandeling te meten.

Specifieke Enkelklachten

Enkelklachten - enkeloperatie - 01

Enkeloperatie

Meer weten over revalidatie na een enkeloperatie? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Enkelklachten - Enkeldistorsie - 01

Verzwikte enkel (enkeldistortie)

Meer weten over revalidatie na een enkeldistorsie? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Enkelklachten - Enkelbreuk - 01

Enkelbreuk

Meer weten over revalidatie na een enkelbreuk? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

specifieke klacht - Enkelklachten - achillespeesruptuur - 01

Achillespeesklachten

Wil je meer weten over revalidatie bij achillespeesklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Onze aanpak

Tijdens de intake wordt de klacht in kaart gebracht aan de hand van een kort vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Na het intakegesprek wordt met jou een behandelplan besproken en begint de behandeling. Gedurende het revalidatietraject wordt er op gezette tijden geëvalueerd. Deze toetsen bestaan uit testen en/of vragenlijsten die uiteraard ook met jou worden besproken. Daarna wordt het verdere behandelplan uitgestippeld.
Intake

Tijdens de intake wordt jouw enkelprobleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan besproken, waarin staat welke therapie het meest geschikt is. Vervolgens wordt een planning gemaakt.

Behandeling

Als je enkelklachten hebt word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit zorgplan is speciaal ontwikkeld voor enkelklachten en laat goede resultaten zien.

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten ingevuld om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt besproken en het behandelplan eventueel aangepast.

Behandelingen voor Enkelklachten

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse en/of schoenadvies

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Behandeling - manuele therapie - 01

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Daartoe gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - mulligan - 01

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van het mobiliseren van gewrichten. De therapie is pijnvrij, dient direct verbetering te geven welke verbetering langdurig moet aanhouden.

Specifieke behandelingen - shockwave - 1

Shockwave

Shockwave is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden. Zo hebben deze golven op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect.

Specifieke behandelingen - medical taping - 01

Medical Taping Concept

Wij tapen geregeld volgens het concept van medical taping om een langdurig effect van de behandeling te bereiken.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.