DutchEnglish

Onderbeen klachten

In de afgelopen 30 jaar hebben wij veel kennis opgedaan met het revalideren van patiënten met spierklachten in de onderbeen Vaak zijn dit sportgerelateerde klachten welke goed te behandelen zijn middels fysiotherapie.
Veel voorkomende klachten in het onderbeen

Vaak zitten de klachten in de kuitspier, waarbij veel mensen aangeven dat het “er in geschoten is” tijdens een sprint. Ook kun je last hebben van je scheenbenen. Dit noemen wij shinsplint of scheenbeenvlies ontsteking.

Onze aanpak

Tijdens de intake kijkt de fysiotherapeut met jou naar de mogelijke oorzaak van de klacht en maakt vervolgens een herstelplan.

Behandelingen

De behandeling is er op gericht om zo snel mogelijk je werk, sportbeoefening of andere activiteiten te hervatten.

Alles over Onderbeen klachten

Kuitklachten komen wij vaak tegen in de praktijk. Deze klachten komen door overbelasting of een plotselinge sportblessure. Het is van groot belang om tijdens de intake duidelijk te krijgen of het een spierblessure of een peesblessure (bijvoorbeeld achillespeesblessure) is.

 

Om dit goed in kaart te brengen kan er besloten worden om er een echo van te maken.
Naast kuitklachten zien wij ook veel scheenbeenklachten. Dit heet ook wel Shinsplint of scheenbeenvlies ontsteking. Het is van belang snel deze klacht te laten beoordelen om te voorkomen dat het een chronische klacht wordt, welke een lange revalidatie behoeft.

 

Voor bovenstaande klachten geldt: hoe eerder je begint aan je herstel, hoe sneller je weer je (sport)activiteiten kunt hervatten.

Speciaal voor patiënten met bovenstaande onderbeenklachten hebben wij een aantal zorgplannen ontwikkeld. Het zorgplan is een persoonlijk behandelplan, waarin jouw behandeltraject precies wordt afgestemd op je klachten.

 

Na het uitvoeren van een aantal testen en invullen van vragenlijsten wordt bepaald welk zorgplan voor jou het best geschikt is. Er zijn speciale test- en meetinstrumenten om de effecten van de behandeling in kaart te brengen. Daarnaast beschikken wij over een echosysteem om je spierklacht in kaart te brengen.

Specifieke Onderbeen klachten

Onderbeenklachten - Shin Split - 01

Shin-splintklachten (scheenbeenvliesontsteking)

Meer weten over de revalidatie bij shin-splintklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Onderbeenklachten - Kuitblessures(kuitklachten) - 01

Kuitklachten (zweepslag)

Meer weten over de revalidatie bij kuitklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Onze aanpak

Tijdens de intake wordt de klacht in kaart gebracht aan de hand van een kort vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Na het intakegesprek wordt samen met jou een behandelplan opgesteld en wordt begonnen met de behandeling. Gedurende het revalidatietraject wordt er op gezette tijden geëvalueerd. De evaluatie bestaat uit testen en/of vragenlijsten die met jou worden besproken. Daarna wordt het verdere behandelingsplan uitgestippeld.
Intake

Tijdens de intake wordt jouw onderbeenklacht beoordeeld aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en met jou besproken. Daarin staat welke behandeling het beste is. Vervolgens wordt een planning gemaakt.

Behandeling

Bij onderbeenklachten word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit plan is speciaal ontwikkeld voor onderbeenklachten en kent goede resultaten

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen word je getest om aldus je revalidatie in beeld te brengen. De uitkomst wordt geëvalueerd, waarna het behandelplan eventueel wordt aangepast.

Behandelingen voor Onderbeen klachten

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse en/of schoenadvies

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Behandeling - manuele therapie - 01

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Daartoe gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - mulligan - 01

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van het mobiliseren van gewrichten. De therapie is pijnvrij, dient direct verbetering te geven welke verbetering langdurig moet aanhouden.

Specifieke behandelingen - medical taping - 01

Medical Taping Concept

Wij tapen geregeld volgens het concept van medical taping om een langdurig effect van de behandeling te bereiken.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.