DutchEnglish

Medical Taping Concept

Medical taping is een therapie waarbij het aangedane gewricht, pees of spier getaped wordt om pijndemping of het verbeteren van de beweeglijkheid te bewerkstelligen.
Over Medical Taping Concept

Wij maken gebruik van medical taping bij diverse gewrichts- spier- en peesklachten. De taping geeft  de aangedane structuren rust (detoniseren) of activeert juist (toniseren).

Meer behandelmogelijkheden

Behalve medical taping bieden we ook andere behandelmogelijkheden aan die de effectiviteit van behandeling ten goede komt. Voor een overzicht klik hieronder.

Ik wil een afspraak maken

Wil je een afspraak maken?

Medical taping concept

Medical taping is een aanpak die zorgt voor ondersteuning van het genezingsproces. Bij het Medical taping concept wordt gebruik gemaakt van elastische tape. De tape is rekbaar tot 140 procent. Deze elasticiteit wordt benut bij het aanleggen van de tape en zorgt er voor dat de opperhuid als het ware wordt ‘opgetild’. Het herstelproces wordt daarmee ondersteund.

 

Zo kan taping zinvol zijn na een weefseltrauma als een spierscheuring. Na een spierscheur vindt er een ontstekingsreactie plaats, waardoor een lokale zwelling ontstaat. Die zorgt voor drukverhoging op het omringende weefsel. De liftende werking van de tape zorgt voor onmiddellijke vermindering van de druk. Een van de belangrijkste effecten is directe pijndemping door afname van de druk op de pijnreceptoren, de toename van de bloedcirculatie en lymfe-afvoer.

 

De tape hoeft tijdens het sporten en douchen niet verwijderd te worden. Soms is er sprake van een allergische reactie. Dan is het belangrijk de tape onmiddellijk te verwijderen.

Wij staan klaar voor je

Heb je vragen voor ons? Neem contact met ons op

Hoe werkt het?

Medical taping bevat veel verschillende technieken waardoor lichaamsweefsels op verschillende manieren beïnvloed kunnen worden. Voorbeelden waarbij medical taping toegepast kan worden zijn: Instabiliteit in gewrichten, bijvoorbeeld na een enkelbandletsel Positiebeïnvloeding van een gewricht, bijvoorbeeld bij knieklachten Activeren (toniseren) of ontspannen (detoniseren) van de spieren Houdingsbewustwording, bijvoorbeeld bij nek en schouderklachten
Specifieke behandelingen - medical taping - 02

1

Intake
Tijdens de intake wordt jouw fysieke probleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

2

Behandeling
Tijdens een behandeling met medical taping wordt het aangedane gewricht spier of pees getaped. Als de structuur belastbaar genoeg is, beginnen we met oefentherapie.

3

Huiswerkoefeningen
Na een behandeling met medical taping krijg je huiswerkoefeningen mee om het effect van behandeling te optimaliseren

4

Vervolgafspraak
Indien noodzakelijk wordt er een vervolgafspraak gepland om de voorgaande behandeling kort te evalueren. Indien nodig wordt er nogmaals getaped of wordt begonnen met oefentherapie.

Behandelingen voor

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse en/of schoenadvies

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Behandeling - manuele therapie - 01

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Daartoe gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - mulligan - 01

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van het mobiliseren van gewrichten. De therapie is pijnvrij, dient direct verbetering te geven welke verbetering langdurig moet aanhouden.

Specifieke behandelingen - shockwave - 1

Shockwave

Shockwave is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden. Zo hebben deze golven op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect.

specifieke behandelingen - Krachtmeting - 1

Isokinetische krachttest

Deze test wordt veel gebruikt binnen onze revalidatietrajecten om te beoordelen waar je staat in de revalidatie, wat de vervolgstappen zijn in het herstel en of er begonnen kan worden met (deels) sporthervatting.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.