DutchEnglish

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een pijnvrije behandeling die meteen resultaat moet geven dat langdurig behouden blijft.
Over het Mulligan concept

Het Mulligan concept is een therapie waarin bewegingen met mobiliserende technieken worden gecombineerd. Deze methode mag geen pijn doen en dient meteen resultaat te geven.

Meer behandelmogelijkheden

Behalve het Mulligan concept bieden we ook andere behandelmogelijkheden aan. Voor een overzicht van onze behandelingen klik hieronder.

Ik wil een afspraak maken

Wil je een afspraak maken?

Mulligan concept

Het Mulligan concept, vernoemd naar de Nieuw Zeelandse fysiotherapeut Brian Mulligan, wordt gedoceerd tijdens een zesdaagse cursus voor gediplomeerde fysiotherapeuten. Daarbij wordt een grote variatie aan mobilisatietechnieken onderwezen. In onze praktijk hebben vijf fysiotherapeuten deze cursus afgerond. Elke locatie telt tenminste een fysiotherapeut die jou volgens het Mulligan concept kan behandelen.

 

Het MULLIGAN™ concept is een methode die door ons wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat uit van een zogenaamd ‘sporingsprobleem.’ Als metafoor kun je hierbij denken aan een niet soepel schuivende lade in een kast. Het spoor terugvinden is vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie gebeurt. Door in een gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

 

Het MULLIGAN™ concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat: knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols en hand. Je kunt je hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Op röntgenfoto’s of scans is niets te zien, maar desalniettemin ervaar je tijdens het bewegen pijn. Soms speelt de klacht al jaren - soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er dikwijls met de methode MULLIGAN™ concept veel en over het algemeen snel resultaat te behalen.

Wij staan klaar voor je

Heb je vragen voor ons? Neem contact met ons op

Hoe werkt het?

Het Mulligan concept is een therapie die bewegen en mobiliseren combineert zonder pijn uit te lokken. Het moet meteen klachtenvermindering geven of een verbeterde bewegelijkheid, die van blijvende aard is. Er wordt van jou gevraagd het pijnlijke gewricht te bewegen, terwijl de fysiotherapeut het gewricht corrigeert. Het Mulligan concept kan eventueel worden ondersteund door een tapetechniek. Nadien zul je zelf thuis moeten oefenen om de verbetering in stand te houden.
Specifieke behandelingen - mulligan - 02

1

Intake
Tijdens de intake wordt jouw fysieke probleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

2

Behandeling
Tijdens een behandeling volgens het Mulligan concept worden de corrigerende handeling van de fysiotherapeut en het actief bewegen van het aangedane gewricht gecombineerd. De duur van de behandeling is circa 30 minuten.

3

Huiswerkoefeningen
Na een behandeling krijg je huiswerkoefeningen mee om het effect van behandeling te optimaliseren.

4

Vervolgafspraak
Indien noodzakelijk wordt een vervolgafspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak wordt er kort geëvalueerd en – indien noodzakelijk – opnieuw volgens het Mulligan concept behandeld. De huiswerkoefeningen worden eventueel aangepast.

Behandelingen voor

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse en/of schoenadvies

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Behandeling - manuele therapie - 01

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Daartoe gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - shockwave - 1

Shockwave

Shockwave is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden. Zo hebben deze golven op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect.

Specifieke behandelingen - medical taping - 01

Medical Taping Concept

Wij tapen geregeld volgens het concept van medical taping om een langdurig effect van de behandeling te bereiken.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.