DutchEnglish

Bovenbeen klachten

In de afgelopen 30 jaar hebben wij veel kennis opgedaan met het revalideren van patiënten met spierklachten in de bovenbeen Vaak zijn dit sportgerelateerde klachten welke goed te behandelen zijn middels fysiotherapie.
Spierklachten in het bovenbeen

Vaak zitten de klachten in de hamstrings (achterkant bovenbeen) of aan de voorzijde van het bovenbeen (quadriceps). Heb je last van liesklachten, klik dan hier

Onze aanpak

Tijdens de intake kijkt de fysiotherapeut met jou naar de mogelijke oorzaak van de klacht en maakt vervolgens een herstelplan.

Behandelingen

De behandeling is er op gericht om zo snel mogelijk je werk, sportbeoefening of andere activiteiten te hervatten.

Alles over Bovenbeen klachten

Spierklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een goede analyse van het probleem is daarom essentieel voordat met behandeling wordt begonnen.

 

Fysioplein helpt je door tijdens de intake goed te kijken naar de bron van de klachten. Door middel van verschillende testen, zoals een spierkrachttest of echografisch onderzoek, gaan we op zoek naar de aard van het probleem.

 

Vervolgens kiezen we een aanpak die aansluit op de behandeling.Vaak ontstaan bovenbeen klachten tijdens het sporten (het schiet er ineens in). De revalidatie van een spierklacht eist een specialistische aanpak om een goed herstel te bewerkstelligen en snel en verantwoord weer je sport te kunnen hervatten.Een veel voorkomende spierblessure in het bovenbeen is een hamstringsblessure.

 

Deze blessure wordt vaak opgelopen in een sprint of bij een overrekking van de spier. Prognostische is een hamstringsblessure als gevolg van een sprint gunstiger als die door een overrekking. Er zijn diverse testen mogelijk om na te gaan wat het probleem is, maar ook een echo kan het probleem goed in kaart brengen.

 

Een minder vaak voorkomende spierblessure is een blessure aan de voorzijde van het bovenbeen (quadriceps). Ze komen vooral voor bij trappende bewegingen of bij een acuut moment dat het er “in schiet”. Om dit goed in kaart te brengen kan er besloten worden om er een echo van te maken.

 

Voor bovenstaande klachten geldt: hoe eerder je begint aan je herstel, hoe sneller je weer je (sport)activiteiten kunt hervatten.

 

Speciaal voor patiënten met bovenstaande spierklachten hebben wij een aantal zorgplannen ontwikkeld. Het zorgplan is een persoonlijk behandelplan, waarin jouw behandeltraject precies wordt afgestemd op je klachten.

 

Na het uitvoeren van een aantal testen en invullen van vragenlijsten wordt bepaald welk zorgplan voor jou het best geschikt is. Er zijn speciale test- en meetinstrumenten om de effecten van de behandeling in kaart te brengen. Daarnaast beschikken wij over een echosysteem om je spierklacht in kaart te brengen.

Specifieke Bovenbeen klachten

Bovenbeenklachten - Quadriceps - 01

Quadriceps klachten

Meer weten over de revalidatie bij quadricepsklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Bovenbeenklachten - Hamstring - 01

Hamstringklachten

Meer weten over de revalidatie bij hamstringklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Onze aanpak

Tijdens de intake wordt de klacht in kaart gebracht aan de hand van een kort vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Na het intakegesprek wordt samen met jou een behandelplan opgesteld en wordt begonnen met de behandeling. Gedurende het revalidatietraject wordt er op gezette tijden geëvalueerd. De evaluatie bestaat uit testen en/of vragenlijsten die met jou worden besproken. Daarna wordt het verdere behandelingsplan uitgestippeld.
Intake

Tijdens de intake wordt jouw spierklacht aan het bovenbeen beoordeeld aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en met jou besproken. Daarin staat welke behandeling het beste is. Vervolgens wordt een planning gemaakt.

Behandeling

Bij spierklachten aan het bovenbeen word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit plan is speciaal ontwikkeld voor spierklachten en kent goede resultaten.

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen word je getest om aldus je revalidatie in beeld te brengen. De uitkomst wordt geëvalueerd, waarna het behandelplan eventueel wordt aangepast.

Behandelingen voor Bovenbeen klachten

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse en/of schoenadvies

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Specifieke behandelingen - dry needling - 1

Dry Needling

Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier(en). De behandeling resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betreffende spieren en gewrichten.

Specifieke behandelingen - medical taping - 01

Medical Taping Concept

Wij tapen geregeld volgens het concept van medical taping om een langdurig effect van de behandeling te bereiken.

specifieke behandelingen - Krachtmeting - 1

Isokinetische krachttest

Deze test wordt veel gebruikt binnen onze revalidatietrajecten om te beoordelen waar je staat in de revalidatie, wat de vervolgstappen zijn in het herstel en of er begonnen kan worden met (deels) sporthervatting.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.