Echografie

Echografie is een veel gebruikte technologie in de medische wereld en wordt steeds vaker toegepast in de fysiotherapie. Echografie is een non-invasieve en pijnloze techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om beelden van het binnenste van het lichaam te maken. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor fysiotherapeuten bij het diagnosticeren en behandelen van verschillende aandoeningen.

Een van de voornaamste toepassingen van echografie in de fysiotherapie is het beoordelen van pees- en spierletsels. Door middel van echografie, kan de fysiotherapeut de dikte en de gezondheid van de pezen en spieren beoordelen, evenals eventuele ontstekingen of kneuzingen. Bij een verdenking op een spierscheur kan de echo worden ingezet. Er kan onderscheid worden gemaakt of een spier is verrekt, ingescheurd of afgescheurd. Dit helpt bij het vaststellen van de oorzaak van de klachten en het opstellen van een behandelplan. Hiernaast kan ook bandletsel in kaart worden gebracht van bijvoorbeeld de enkelbanden. Er kan onderscheid worden gemaakt of de band is verrekt, ingescheurd of afgescheurd. 

Echografie wordt ook vaak gebruikt bij het beoordelen van het bewegingsapparaat, zoals de gewrichten en de rug. Dit maakt het mogelijk om afwijkingen of problemen, zoals artrose of een scheefstand van de wervelkolom, op te sporen. Bovendien kan de fysiotherapeut met behulp van echografie de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierkracht beoordelen en zo een effectievere oefentherapie opstellen. Echografie wordt ook gebruikt bij het beoordelen van zachte weefsels zoals fascia, die vaak verantwoordelijk zijn voor problemen met het bewegingsapparaat, zoals triggerpoints. De fysiotherapeut kan deze triggerpoints opsporen en behandelen door middel van manuele technieken zoals massage.

Naast dat wij als Fysioplein echo’s maken bij onze eigen patiënten doen wij dit ook voor de Bergman Clinics in Rotterdam. Wij hebben samen met dr. Schild een spreekuur. In dit spreekuur wordt de schouder onderzocht door dr. Schild, worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt van de schouder en wordt er dus een echo gemaakt. Door het beeldmateriaal en het lichamelijk onderzoek kan er een conclusie worden getrokken. Bij het International Health Centre in Benoordehout hebben wij ook een echospreekuur. Dit echospreekuur is voor spier- en peesletsel.

In conclusie, echografie is een waardevol hulpmiddel voor fysiotherapeuten bij het diagnosticeren en behandelen van verschillende aandoeningen. Het kan worden gebruikt om pees- en spierletsels, afwijkingen in het bewegingsapparaat en zachte weefsels te beoordelen. Door middel van echografie kan de fysiotherapeut een effectievere behandelingsstrategie opstellen en zo de hersteltijd van de patiënt verkorten.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.