Isokinetische krachttest op de Cybex

Isokinetische kracht testen zijn een specifieke manier van krachttesten die worden gebruikt om de kracht en uithoudingsvermogen van een spier of groep spieren te meten. Deze testen worden vaak gebruikt bij de knie maar ook bij zoals de schouder en de rug.

Isokinetische testen meten de kracht van een spier of groep spieren op een constante snelheid. Dit betekent dat de snelheid van de beweging tijdens de test constant blijft, ongeacht hoeveel kracht de patiënt gebruikt. Dit is in tegenstelling tot dynamometrische testen, waarbij de snelheid van de beweging varieert afhankelijk van de hoeveelheid kracht die de patiënt gebruikt.

Er zijn verschillende soorten isokinetische testen, zoals concentrische en excentrische testen. Concentriche testen meten de kracht van een spier of groep spieren tijdens een samentrekkende beweging, zoals bijvoorbeeld het opheffen van een gewicht. Excentrische testen meten de kracht van een spier of groep spieren tijdens een uitrekking beweging, zoals bijvoorbeeld het afzetten van een gewicht.

Bij Fysioplein maken wij gebruik van de cybex. Cybex is een merk van isokinetische test- en trainingsapparatuur dat wordt gebruikt in fysiotherapie en sportmedische klinieken. De Cybex-apparatuur is specifiek ontworpen om de knie, schouder en rug te testen en trainen. Wij maken veel gebruik van de cybex bij de behandeling en revalidatie van knie-, schouder- en rugletsels en aandoeningen. 

De testresultaten worden vaak gebruikt om patiënten te helpen bij het opstellen van een oefenprogramma, of om de progressie van een oefenprogramma te meten. Isokinetische testen zijn ook nuttig voor het bepalen van de kracht balans tussen verschillende spieren of groepen spieren en kunnen worden gebruikt om letsel of aandoeningen te diagnosticeren.

Knie:

Een isokinetische krachttest van de knie kan ook nuttig zijn in de revalidatie na een knieoperatie zoals een knieprothese of een knieband herstel. Dit kan helpen om de kracht en uithoudingsvermogen van de knie te evalueren en een gepaste oefeningen programma te ontwikkelen. Ook kan het gebruikt worden om de progressie van de patiënt te volgen en aanpassing te doen aan het oefenprogramma.

Schouder: 

De Cybex-apparatuur kan worden gebruikt om de kracht van specifieke spieren zoals de rotator cuff te evalueren en te vergelijken met de kracht van de andere spieren rond de schouder. Ook kan het gebruikt worden om de progressie van de patiënt te volgen en aanpassing te doen aan het oefenprogramma. Zo kan het helpen om de kracht van de schouder te verbeteren en de mobiliteit te herstellen na een blessure of operatie.

De rotatorcuff is een groep van vier spieren en pezen die de schouder stabiel houden en de arm bewegen. Deze spieren zijn de supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis. Samen omsluiten deze spieren de schouderkop en vormen een kap die de schouderkop in de glenoidale fossa houdt.

Een van de meest voorkomende blessures aan de rotatorcuff is een scheur in één of meerdere van deze pezen of spieren. Dit kan leiden tot pijn, zwakte en beperkte mobiliteit van de schouder. Rotatorcuff letsels komen vaak voor bij mensen die veel gebruik maken van hun armen, zoals bij atleten en mensen die fysiek zwaar werk verrichten.

De behandeling voor een rotatorcuff letsel kan variëren van conservatief, zoals fysiotherapie en oefentherapie, tot operatie. Fysiotherapie en oefentherapie kan helpen om de spieren rond de schouder te versterken en de mobiliteit te verbeteren. In gevallen waar de scheur ernstig is, kan een operatie noodzakelijk zijn om de pezen of spieren te herstellen.

Het is belangrijk om te weten dat een rotatorcuff letsel niet altijd pijn veroorzaakt, soms kan het ook alleen leiden tot verminderde kracht en deze kracht kan worden gemeten met een cybex.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.