Waarom fysiotherapie terug moet in de basisverzekering

Fysiotherapie speelt een essentiële rol bij het bevorderen van gezondheid en het herstellen van mobiliteit en functionaliteit na letsel of ziekte. Ondanks deze belangrijke rol is fysiotherapie in veel landen, waaronder Nederland, niet (volledig) gedekt door de basisverzekering. In deze blog zullen de redenen waarom fysiotherapie terug moet in de basisverzekering worden voorgelegd, zodat deze waardevolle vorm van zorg voor iedereen toegankelijk is.

Als eerst is preventie erg belangrijk. Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen. Door op tijd met een klacht naar de fysiotherapeut te gaan, kunnen mogelijke grotere problemen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Hierdoor worden de kansen op langdurige aandoeningen en de bijbehorende hoge medische kosten verkleind. Door fysiotherapie in de basisverzekering op te nemen, worden mensen aangemoedigd om preventieve zorg te zoeken en zo gezond te blijven.

Het tweede punt is dat fysiotherapie zorgt voor bevordering van herstel en revalidatie. Na een operatie, blessure of ziekte is fysiotherapie vaak noodzakelijk voor een optimaal herstel. Het helpt bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het herwinnen van functionaliteit. Het niet vergoeden van fysiotherapie in de basisverzekering kan leiden tot een vertraging in het herstelproces. Patiënten zullen dan langer afhankelijk zijn van medische zorg en mogelijk niet in staat zijn om volledig te re-integreren in hun werk of dagelijkse activiteiten.

Het derde punt is dat wanneer fysiotherapie terugkomt in de basisverzekering er verlichting komt op de last van gezondheidszorg. Door fysiotherapie toegankelijk te maken via de basisverzekering kunnen mensen tijdig de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit kan de druk op ziekenhuizen en huisartsen verminderen aangezien veel aandoeningen, die door de fysiotherapeut kunnen worden behandeld, niet naar de tweede lijn hoeven te worden doorverwezen. Door fysiotherapie in de basisverzekering op te nemen, kan de gezondheidszorg efficiënter worden georganiseerd en kunnen mensen de juiste zorg krijgen op het juiste moment.

Het laatste punt gaat over sociale rechtvaardigheid en gelijke toegang tot zorg. Op dit moment is fysiotherapie niet voor iedereen betaalbaar. Mensen met een lager inkomen of chronische aandoeningen kunnen het zich vaak niet veroorloven om regelmatig fysiotherapiebehandelingen te ondergaan. Dit leidt tot ongelijke toegang tot zorg en kan leiden tot grotere gezondheidsongelijkheid. Door fysiotherapie in de basisverzekering op te nemen, wordt een gelijk speelveld gecreëerd, waarin iedereen, ongeacht hun financiële situatie, gebruik kan maken van fysiotherapie.

Dirk-Jan de Jong de eigenaar van Fysioplein is gevraagd voor het Nieuwsuur, op NPO 2, om zijn mening te delen over of fysiotherapie terug moet in de basisverzekering.

Volgens Dirk: “het is zeker zinvol dat fysiotherapie terugkeert in de basisverzekering. Hierdoor wordt voorkomen dat er veel patiënten worden doorverwezen naar de tweede lijn (medisch specialisten). Fysiotherapie in de basisverzekering is zinvol, als er goed kan worden gescreend hoeveel behandelingen de patiënt maximaal nodig heeft. Een patiënt kan bijvoorbeeld worden ingedeeld in zorgzwaarte zoals bij Zorgtopics. Hierdoor heeft de patiënt de juiste zorg met minder kosten t.o.v. de tweede lijn.”

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.