DutchEnglish

Kinderfysiotherapie

Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, soms verloopt die ontwikkeling net anders of trager dan verwacht.
Over kinderfysiotherapie

Kinderen kunnen bij de kinderfysiotherapeut terecht na een blessure of trauma. Daarnaast begeleiden we ook kinderen met een motorische achterstand of problemen met bewegingsvaardigheden.

Meer behandelmogelijkheden

Behalve kinderfysiotherapie bieden we ook andere behandelmogelijkheden aan.

Ik wil een afspraak maken

Afspraak maken?

Kinderfysiotherapie

Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen tot en met 18 jaar. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, soms verloopt die ontwikkeling net anders of trager dan verwacht. Een kinderfysiotherapeut helpt kinderen om beter te leren bewegen en om vertrouwen te krijgen in hun eigen lichaam.

 

Kinderen kunnen bij de kinderfysiotherapeut terecht na een blessure of trauma. Bijvoorbeeld om weer veilig en verantwoord terug te keren naar het sportveld. Daarnaast begeleiden we ook kinderen met een motorische achterstand of problemen met bewegingsvaardigheden. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met gym, vaak vallen of als ‘onhandig’ worden ervaren.

 

Samen met het kind, de ouder(s)/verzorger(s) en – indien nodig – de leerkracht, werken we aan doelen die passen bij de situatie van het kind. Zo zorgen we ervoor dat het kind beter kan meekomen in sport en spel, en meer plezier beleeft aan bewegen.

 

De behandelingen bestaan uit spelenderwijs oefenen: met leuke, afwisselende activiteiten leert het kind zijn of haar motoriek verbeteren. Ook krijgen ouders/verzorgers tips en adviezen mee om thuis op een positieve manier verder te oefenen en te stimuleren.

 

Groeiklachten bij Kinderen

Groeiklachten komen regelmatig voor bij kinderen en jongeren in de groei, meestal tussen de leeftijd van 8 tot 16 jaar. Deze klachten ontstaan vaak door overbelasting van het lichaam tijdens of na een groeispurt. De knieën en enkels zijn daarbij de meest voorkomende plekken waar pijnklachten optreden.

De meest voorkomende groeiklachten zijn osgood-schlatter en de ziekte van Sever. Bij de knie gaat het vaak om Osgood-Schlatter, een aandoening waarbij de pijn zich meestal bevindt net onder de knieschijf. Bij de enkel/hiel kan sprake zijn van de ziekte van Sever, waarbij kinderen pijnklachten ervaren aan de achterkant van de hiel.

Groeiklachten ontstaan vaak geleidelijk en zonder duidelijke oorzaak. Het zijn meestal zeurende of stekende pijnen die verergeren bij (sportieve) inspanning. Hoewel deze klachten onschuldig zijn, kunnen ze hinderlijk zijn bij bewegen en sporten.

Aan de hand van een gerichte test analyseert de fysiotherapeut hoe uw kind beweegt en in welke groeifase het zich bevindt. Op basis van deze uitkomsten kunnen we gericht werken aan het verbeteren van de belastbaarheid, het begeleiden van het herstel en het geven van advies over geschikte vormen van beweging en belasting. Zo kan het kind blijven bewegen zonder onnodige klachten.

 

Motorisch ontwikkeling bij kinderen

Motoriek is het vermogen om te bewegen, en dit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van ieder kind. We maken onderscheid tussen grove en fijne motoriek:

  • Fijne motoriek omvat de kleinere, precieze bewegingen met armen, handen en vingers. Voorbeelden hiervan zijn knippen, tekenen, kleuren of iets oppakken en neerleggen.
  • Grove motoriek betreft de grotere bewegingen van het lichaam, zoals kruipen, lopen, rennen, springen, gooien en vangen.

Het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden vraagt om herhaling. Door veel te oefenen ontwikkelen kinderen hun spierkracht, coördinatie en zelfvertrouwen, wat de basis vormt voor verdere ontwikkeling.

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Soms verloopt deze ontwikkeling trager dan verwacht. In zo’n geval kan een kinderfysiotherapeut ondersteuning bieden. Het is belangrijk om tijdig te signaleren wanneer een kind extra begeleiding nodig heeft, zodat we de juiste stimulatie kunnen bieden op het juiste moment.

 

Heeft u vragen of twijfels over de motorische ontwikkeling van uw kind? Neem gerust contact op met onze kinderfysiotherapeute. Samen kijken we naar wat uw kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen.

Wij staan klaar voor je

Heb je vragen voor ons? Neem contact met ons op

Hoe werkt het?

Tijdens de kinderfysiotherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.
kaylee kinderfysio 1

1

Intake
Tijdens de intake wordt jouw fysieke probleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

2

Behandeling
Tijdens een behandeling wordt er geoefend in de oefenzaal. Uiteraard kan, indien noodzakelijk, hiervan worden afgeweken.

3

Huiswerkoefeningen
Na elke sessie krijg je huiswerkoefeningen mee om het effect van behandeling te optimaliseren.

4

Vervolgafspraak
Indien noodzakelijk wordt er een vervolgafspraak gepland. Tijdens deze vervolgafspraak wordt er kort geëvalueerd en worden op basis daarvan de oefeningen eventueel aangepast.

Alle behandelingen

Behandeling - oefentherapie - 01

Oefentherapie

Tijdens de oefentherapie zoeken wij naar tekortkomingen en/of beperkingen die er op dat moment zijn: beweeglijkheid, balans, coördinatie, krachtuithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Die verschillen per individu. Je krijgt derhalve oefentherapie die op maat is toegesneden.

Schoenadvies:loopanalyse - 01

Loopanalyse

Tijdens de loopanalyse worden je oude schoenen beoordeeld. Je dient enkele keren voor de camera op en neer te lopen om je looppatroon te filmen en te analyseren. Vervolgens loop je enige malen voor de camera op blote voeten en, indien noodzakelijk, op gecorrigeerde schoenen om het verschil te beoordelen. Daarna wordt het looppatroon beeldje voor beeldje beoordeeld om te bepalen of er compensatie vanuit de voeten, knieën en/of heup/bekken plaatsvind en kan er een passend schoenadvies gegeven worden.

Specifieke behandelingen - mulligan - 01

Mulligan concept

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van het mobiliseren van gewrichten. De therapie is pijnvrij, dient direct verbetering te geven welke verbetering langdurig moet aanhouden.

Specifieke behandelingen - shockwave - 1

Shockwave

Shockwave is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige 'schokgolven', die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden. Zo hebben deze golven op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect.

Specifieke behandelingen - echografie - 01

Echografie

Aan de hand van echografie kunnen we de pezen en spieren beoordelen die betrokken kunnen zijn bij de klacht. Dit zorgt er voor dat de behandeling beter afgestemd kan worden op de structuur die is aangedaan.

Afspraak maken?

Een eerste afspraak maken bij Fysioplein kan op twee manieren:


Online
Plan eenvoudig zelf je eerste afspraak via deze link:
Online afspraak maken


Aanmeldformulier
Liever dat wij contact met je opnemen? Vul dan het onderstaand aanmeldformulier in en geef duidelijk aan wat je klacht is. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

Fysioplein
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.