Meer weten over revalidatie na een enkelbreuk? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.
Het behandeltraject na een enkelbreuk is sterk afhankelijk van de ernst van de breuk en het beleid na het vaststellen van de breuk (wel of geen gips). Lees meer over enkeloperaties op deze pagina.
Heb je een enkelbreuk opgelopen en mag je van de chirurg beginnen met revalidatie? Maak hier een afspraak.
Als je een enkelbreuk hebt gehad is het belangrijk om zo snel mogelijk te gaan beginnen met fysiotherapie. Bij sommige breuken moet je een periode in het gips in om de breuk te laten helen. Soms wordt gekozen om de breuk operatief te herstellen – soms hoeft er niets gedaan te worden, dat wil zeggen geen gips of operatie.
In alle gevallen is het belangrijk om te weten wanneer je mag beginnen met je revalidatie.
De eerste fase is gericht op afname van zwelling en pijn en het stimuleren van de beweeglijkheid van de enkel. Die beweeglijkheid is belangrijk om uiteindelijk weer in het dagelijks leven en tijdens het sporten zo min mogelijk beperkingen te ervaren.
Als de beweeglijk is geoptimaliseerd kan worden begonnen met krachtsopbouw om aldus de belastbaarheid en functionaliteit van de enkel te verbeteren. Die kracht is nodig om bijvoorbeeld een flinke wandeling te kunnen maken, maar evenzeer om de stabiliteit van het enkelgewricht te optimaliseren.
Als de krachtsfase goed is doorlopen, wordt er sport-specifiek getraind. In deze fase is er aandacht voor de explosiviteit van de spieren rond het enkelgewricht en wordt een begin gemaakt met hardlopen.
Voordat je kunt beginnen met hardlopen wordt gekeken naar je schoeisel. Er wordt een loopanalyse uitgevoerd, resulterend in een schoenadvies. Goede schoenen zijn de basis van het looppatroon en kunnen een belangrijke oorzaak zijn van het ontwikkelen van enkelklachten.
Jouw revalidatie is specifiek gericht op de door jou zelf gestelde doelen. In de eerste fase gaat het om het onder controle krijgen van de pijn en zwelling en het verbeteren van de beweeglijkheid van de enkel. Vervolgens wordt de belastbaarheid van de enkel verbeterd. Tenslotte wordt er sport-specifiek getraind.
Tijdens de intake wordt jouw enkelprobleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.
Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en besproken. Daarin staat wat de beste behandeling is voor jou.
Wanneer je een enkelbreuk hebt gehad waarbij niet geopereerd hoeft te worden word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Het zorgplan is speciaal ontwikkeld voor enkelklachten na een breuk zonder operatie en laat goede resultaten zien.
Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten doorgenomen om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt geรซvalueerd en het behandelplan eventueel aangepast.
Na een enkelbreuk zal er veel geoefend worden in onze oefenzaal om zo beweeglijkheid en kracht op te bouwen. Daarnaast kan er besloten worden om jouw enkel te tapen of met dry needling, manueel therapie of het Mulligan concept te behandelen.
Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.
Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.