Schouderoperatie

Fysioplein is de specialist in de regio Den Haag, Delft en Rotterdam op het gebied van revalidatie na een schouderoperatie. Wij hebben veel ervaring opgedaan met de behandeling van patiënten na een schouderoperatie, mede dankzij onze nauwe samenwerking met (schouder)orthopeden uit de regio.
Meer over schouderoperaties

Meer weten over revalidatie na een schouderoperatie? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Behandeling van schouderklachten na operatie

De behandeling na een schouderoperatie is afhankelijk van de operatie die jij ondergaan hebt. Lees meer op deze pagina.

Ik wil een afspraak maken

Heb je een schouderoperatie gehad, dan is het verstandig om fysiotherapie snel na de operatie te starten (binnen een week na operatie, sneller als het kan). Maak hier een afspraak.

Heb je een schouderoperatie gehad?

Wij hebben ruime ervaring bij cuffrepairs (het terug hechten van een pees op het bot), Long Head Biceps tenodese (verplaatsen van de bicepspees) en Long Head Biceps tenotomie (doornemen van de bicepspees). Daarnaast zien wij ook mensen na een schouderprothese (anatomische schouderprothese en omgekeerde schouderprothese) en na een stabiliserende operatie (Latarjet- operatie of na een capsular shift) bij instabiliteitsklachten van het schoudergewricht.
Ook behandelen wij veel patiënten na een operatie aan het sleutelbeen (Claviculafractuur) of het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak (AC-gewricht).

 

Als je een schouderoperatie hebt ondergaan, is het belangrijk snel te beginnen met fysiotherapie ter voorkoming van een frozen shoulder (stijve schouder). Om de beweeglijkheid te oefenen is het zaak dat je na de operatie de pijn onder controle krijgt met medicatie van het ziekenhuis, zodat je goed kunt oefenen om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren.
Uiteraard houden we rekening met de restricties die worden gegeven door de chirurg. Deze beperkingen zijn afhankelijk van het type operatie en de wens van de chirurg.

 

Vaak krijg je van het ziekenhuis een schling (een soort mitella/draagdoek) om de schouder tijdelijk te ontzien en tot rust te laten komen. Dat betekent niet dat je niets met de schouder mag doen. Je zult huiswerkoefeningen krijgen om de beweeglijkheid van de schouder te optimaliseren binnen de bepalingen die de behandelend arts stelt.
Er zijn een aantal operaties waarbij je de schouder direct mag gaan bewegen, maar er zijn ook ingrepen waarbij je de arm niet actief mag bewegen.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen over je Schouderoperatie, neem dan contact met ons op.

Revalidatie

De revalidatie na een schouderoperatie is specifiek toegesneden op jouw situatie. De eerste fase is gericht op het onder controle krijgen van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. Daarna dient de belastbaarheid van de schouder te worden verbeterd. Tenslotte zal er sport-specifiek worden getraind.

Intake

Tijdens de intake wordt jouw schouderprobleem na een operatie in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en besproken. Daarin staat wat de beste behandeling is voor jou.

Behandeling

Wanneer je schouderklachten na een operatie hebt word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit zorgplan is speciaal ontwikkeld voor schouderklachten na een operatie en laat goede resultaten zien.

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten doorgenomen om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt geëvalueerd en het behandelplan eventueel aangepast.

Behandelingen bij schouderklachten na een operatie

De eerste fase is gericht op het herstel van de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Daar zit veel tijd in omdat we rekening moeten houden met de restricties van de arts, maar ook omdat schouderoperaties vaak gepaard gaat met pijnklachten wat het oefenen lastig kan maken.
Als de bewegelijkheid van de schouder is geoptimaliseerd, ligt het accent op het verbeteren van de belastbaarheid om zo je dagelijks activiteiten weer te kunnen uitvoeren. De laatste fase is gericht op je sportdoelen.

Schouderklachten - schouderoperatie - 01

Andere schouderklachtenklachten

Schouderklachten - Peesruptuur - 01

Peesontsteking

Meer weten over de revalidatie bij tendinitisklachten of gedeeltelijk gescheurde pezen rond de schouder? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Schouderklachten - schouderluxatie - 01

Schouderluxatie (schouder uit de kom)

Meer weten over revalidatie bij een schouderluxatie? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Schouderklachten - slijmbeursontsteking - 01

Bursitis (slijmbeursontsteking)

Bij bursitis heb je een ontsteking van je slijmbeurs. Bursitis wordt ook wel slijmbeursontsteking genoemd. Klik hier voor onze behandelplannen!

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.