Meniscusklachten

Fysioplein is de specialist in de regio Den Haag, Delft en Rotterdam op het gebied van revalidatie bij meniscusklachten na een operatie of zonder operatieve ingreep.
Meer over je revalidatie bij meniscusklachten

Meer weten over de revalidatie bij meniscusklachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Behandeling van een meniscusklacht

De duur van de behandeling van een meniscusklacht is afhankelijk van de door jou gestelde doelen, of je bent geopereerd en waar de scheur zit of heeft gezeten. Lees meer op deze pagina.

Ik wil een afspraak maken

Heb je het vermoeden dat je een meniscusklacht hebt of heb je een meniscusoperatie ondergaan, maak hier een afspraak.

Heb je het vermoeden dat je een meniscusklachten hebt?

In de knie zitten twee menisci: een aan de buitenzijde van de knie en een aan de binnenzijde van de knie. De belangrijkste functie van de meniscus is schokdemping. De meniscus zit tussen en het bovenbeen en onderbeen en zorgt ervoor dat de botdelen elkaar niet raken.

 

Bij een (sport)trauma of bij veroudering van de meniscus kan er een scheur ontstaan. De knie wordt vaak dik en pijnlijk aan de binnenkant of buitenkant. Bij bepaalde meniscusscheuren kan er een โ€˜slotgevoelโ€™ optreden. De knie kan niet verder buigen of strekken en zit min of meer op slot in รฉรฉn stand.Vaak zie je dat de binnenmeniscus aangedaan is, maar ook de buitenmeniscus kan scheuren.

 

Vermoed je dat je een meniscusprobleem hebt, laat het dan door een van onze fysiotherapeuten beoordelen. Indien noodzakelijk kunnen we de huisarts vragen om je door te verwijzen naar een orthopeed voor verdere beoordeling en een plan van aanpak.

 

Niet elke meniscusscheur moet worden geopereerd, maar als de scheur dusdanig is dat een operatieve ingreep noodzakelijk is, kan de orthopedisch chirurg het kapotte gedeelte verwijderen (meniscectomie) en in sommige gevallen hechten (meniscopexie).

 

Bij het verwijderen van het kapotte gedeelte neemt de schok dempende functie af en kan de kans op slijtage (artrose) toenemen.
Na een meniscusoperatie is het belangrijk dat u snel (binnen ongeveer een week na operatie) gaat starten met fysiotherapie.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen over je Meniscusklachten, neem dan contact met ons op.

Revalidatie

Je revalidatie is specifiek gericht op de door jou gestelde doelen. De eerste fase is gericht op het onder controle krijgen van de pijn en zwelling. Daarna volgt krachttraining om uiteindelijk de overstap te maken naar sport gerelateerde oefeningen. Deze fases gelden voor zowel meniscusklachten waarbij geen operatie heeft plaats gevonden als meniscusklachten na een operatie.

Intake

Tijdens de intake wordt jouw knieprobleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en besproken. Daarin staat wat de beste behandeling voor jou is en kan er gestart worden met de revalidatie.

Behandeling

Wanneer je meniscusklachten hebt word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit zorgplan is speciaal ontwikkeld voor meniscusklachten en laat goede resultaten zien.

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten doorgenomen om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt geรซvalueerd en het behandelplan eventueel aangepast.

Behandelingen tijdens de revalidatie bij meniscusklachten

In eerste instantie worden er individuele afspraken met jou gemaakt worden. Zodra de knie het toelaat te gaan trainen in onze oefenzaal gaan we daar aan de slag om de belastbaarheid van de knie te verbeteren om uiteindelijk je specifieke doelen te bereiken. Dit gebeurt in groepsverband met maximaal drie mensen in de groep per behandelend fysiotherapeut.

Knieklachten - meniscusaandoeningen - 01

Overige informatie bij meniscusklachten

Bij de revalidatie bij meniscusklachten zal er behalve oefentherapie ook worden gekeken naar jouw looppatroon (bij een sportwens) en wordt een schoenadvies ingepland. Goede schoenen zijn van essentieel belang ter preventie van weer een meniscusblessure. Als je de juiste schoenen hebt kijken we naar jouw looppatroon. Daarvoor neem je deel aan de looptraining van een van onze fysiotherapeuten. Je wordt in fases begeleid bij het hervatten van je sport.

Andere knieklachten

Knieklachten - kniedistorsie - 01

Verdraaide of verrekte knie

Bij een kniedistorsie is het belangrijk de knie te laten onderzoeken om letsel uit te sluiten. Voor meer informatie over een verdraaide knie klik hier.

Knieklachten - knie prothese - 01

Knieprothese

De duur van de behandeling na knieprothese is sterk afhankelijk van de doelen die jij jezelf stelt. Lees meer over de revalidatie op deze pagina.

Knieklachten - kruisbandreconstructie (voor:achter) - 01

Voorste kruisband

Bij slijtage van het kniegewricht zijn er nog goede fysiotherapeutische behandelopties die je klachten kunnen verminderen. Meer weten? Klik hier.

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.