Meer weten over de revalidatie bij S-I klachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.
Wil je meer weten over de behandeling van S-I klachten? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.
Heb je last van S-I klachten? Maak hier een afspraak om te bepalen wat er aan de hand is.
Het S-I gewricht is een verbinding onderaan de wervelkolom tussen het staartbeen (sacrum) en beide bekkens (ilia). Het SI gewricht of sacroiliacaal gewricht is een stug gewricht dat krachten overdraagt van de romp op het bekken en de benen. De bewegingsmogelijkheid binnen dit gewricht is minimaal. Bij een trauma lokaliseert de pijn zich net onder de lage rug en kan uitstralen naar beide billen.
Uit onderzoek blijkt dat bij zo’n 15 tot 35 procent van de mensen met lage rugklachten het S-I gewricht betrokken is. Door het uitvoeren van de juiste tests is goed te bepalen of de pijn, dan wel een deel van de pijn, uit het S-I gewricht komt. Waardoor het S-I gewricht precies pijnlijk wordt is onduidelijk. Doordat er veel krachten op het S-I gewricht worden uitgeoefend is het gevoelig voor overbelasting. De verwachting is dat pijn van het S-I gewricht vaak het gevolg is van het niet goed functioneren van de lage rug en/of de heup(en).
Omdat het SI gewricht een nauwe relatie heeft met de lage rug, behoort deze in de behandeling tot de zogeheten aspecifieke lage rugklachten. De behandeling van klachten van het S-I gewricht klachten is daarom, net zoals bij de lage rug, sterk afhankelijk van de duur van de klachten en factoren die mogelijk het herstel kunnen belemmeren.
Tijdens de intake wordt jouw S-I klacht in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.
Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en besproken. Daarin staat wat voor jou de beste behandeling is.
Wanneer je S-I klachten hebt word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit zorgplan is speciaal ontwikkeld voor mensen met S-I gerelateerde klachten en laat goede resultaten zien.
Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten doorgenomen om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt geëvalueerd en het behandelplan eventueel aangepast.
Indien noodzakelijk word je behandeld aan de hand van manuele therapie, Mulligan concept of oefentherapie. Ook dry needling behoort tot de behandelopties. Jouw behandelend fysiotherapeut bespreekt met jou wat de beste behandeloptie is. Een deel van de behandeling bestaat uit voorlichting en huiswerkoefeningen om je rugklachten onder controle te krijgen en de belastbaarheid van de rug weer te optimaliseren.
Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.
Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.