Schouderluxatie

Fysioplein is de specialist in de regio Den Haag, Delft en Rotterdam op het gebied van revalidatie bij een schouder uit de kom (schouderluxatie).
Meer over schouderklachten

Meer weten over revalidatie bij een schouderluxatie? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Behandeling van schouderklachten

De behandeling na een schouderluxatie is afhankelijk van eventuele bijkomende schade als gevolg van de luxatie. Lees meer deze pagina.

Ik wil een afspraak maken

Heb je een schouderluxatie (schouder uit de kom) gehad, maak hier een afspraak.

Heb je een schouderluxatie gehad, of denk je dat je schouder uit de kom is geweest?

Als er sprake is geweest van een eerste volledige schouderluxatie (vaak na een trauma), dan zul je waarschijnlijk bij een arts zijn geweest op de spoedeisende hulp om de schouderkop weer in de kom te laten zetten (reponeren). Het lukt vaak niet de schouder zelf terug te zetten, tenzij de schouder net niet is geluxeerd, een zogeheten subluxatie.

 

Een schouderluxatie is vaak zeer pijnlijk zolang de schouder uit de kom is. Op het moment dat de kop weer terug is in de kom (gereponeerd) verdwijnt de meeste pijn en kan begonnen worden met de revalidatie. Na een schouder uit de kom is revalidatie belangrijk om vervolgluxaties te voorkomen en de functie van je schouder terug te krijgen. Een luxatie kan het kraakbeen en andere structuren beschadigen. Hoe vaker de schouder uit de kom gaat, hoe slechter dit voor het gewricht is en hoe lastiger het wordt het gewricht met fysiotherapie weer stabiel te krijgen.

 

Met echografie kunnen we beoordelen of er, als gevolg van de luxatie, schade is ontstaan aan de pezen die de schouder aansturen en of er schade aan het kraakbeen is ontstaan (Hill Sacks laesie). Ook kan de kraakbeenring (labrum) tussen kop en kom deels beoordeeld worden met echografie.

 

Als je schouder, ondanks fysiotherapie, instabiel aanvoelt of wanneer er sprake is van nรณg een luxatie, brengen wij de huisarts op de hoogte en vragen we een doorverwijzing naar een orthopeed om jouw schouder verder te beoordelen en een plan van aanpak te maken.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen over je Schouderluxatie, neem dan contact met ons op.

Revalidatie

Je revalidatie is gericht op jouw specifieke situatie. De eerste fase is gericht op het onder controle krijgen van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder. Daarna dient de belastbaarheid van de schouder verbeterd te worden. Tenslotte zal er sport-specifiek getraind worden.

Intake

Tijdens de intake wordt jouw schouderprobleem in kaart gebracht aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek.

Behandelplan

Na de intake wordt een behandelplan opgesteld en besproken. Daarin staat wat de beste behandeling is voor jou.

Behandeling

Wanneer je schouderklachten hebt word je volgens een van onze zorgplannen behandeld. Dit zorgplan is speciaal ontwikkeld voor schouderklachten en laat goede resultaten zien.

Meetmomenten

Op vaste tijdstippen worden testen afgenomen en vragenlijsten doorgenomen om jouw revalidatie te monitoren. De uitkomst wordt geรซvalueerd en het behandelplan eventueel aangepast.

Behandelingen bij schouderluxaties (schouder uit de kom)

Na de intake kan besloten worden een echo van je schouder te maken om te beoordelen of er schade is ontstaan aan de structuren rondom het schoudergewricht. Hoofddoel van de behandeling na een schouderluxatie is het voorkomen van nieuwe luxaties en klachtenvrij te kunnen functioneren in het dagelijks leven, werk en sport. Om dit te bereiken oefenen we op coรถrdinatie, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen van de spieren rond het schoudergewricht.
Die aanpak kan worden aangevuld met manuele therapie, Mulligan concept, taping en een isokinetische krachttest (cybex).

Schouderklachten - schouderluxatie - 01

Andere schouderklachtenklachten

Schouderklachten - Peesruptuur - 01

(Gedeeltelijk) gescheurde schouderpees

Meer weten over de behandeling van een gescheurde schouderpees? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Schouderklachten - schouderoperatie - 01

Schouderoperatie

Meer weten over revalidatie na een schouderoperatie? Lees verder op deze pagina of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.ย 

ย 

Schouderklachten - slijmbeursontsteking - 01

Bursitis (slijmbeursontsteking)

Bij bursitis heb je een ontsteking van je slijmbeurs. Bursitis wordt ook wel slijmbeursontsteking genoemd. Klik hier voor onze behandelplannen!

Overige klachten?

Staat je klacht niet op onze site, neem contact met ons op. Aan de hand van een gesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen wat er aan de hand kan zijn. Daarna kunnen we een plan van aanpak met jou opstellen.

Afspraak maken?

Je kunt ons telefonisch/mail bereiken via onderstaand telefoonnummer of aanmeldformulier. Geef duidelijk aan om welke klacht het gaat. Dan maken wij een afspraak met een gespecialiseerde fysiotherapeut.